לתרומות לחץ כאן

ענבים GRAPES

הנגיעות

לעתים נגועים ויש לנקותם ולבודקם.

תיאור הנגיעות

הענבים עלולים להיות נגועים על־ידי חרקים הנמצאים בתוך גרגרי הענבים או עליהם.

1.   רימות. רימות לבנות של זבוב הפירות, זבוב התסיסה (תמונה 334), וחיפושית התסיסה (תמונה 254ב) שאורכם שני מילימטרים עד תשעה מילימטרים, מצויות על הענבים וגם בתוכם.

זבוב הפירות עוקץ את הענב ומחדיר לתוכו ביצים זעירות, דרך נקב זעיר ביותר, (תמונה 336א). מהביצים בוקעות רימות זעירות החודרות לפנים הענב וגורמות לכתם כהה הנמשך לתוך הענב, (תמונות 226-237, 336א, 337).

2.   זבובי תסיסה. זבובונים חומים קטנים שאורכם שלושה מילימטרים. נמשכים לכל פרי פגום, רקוב או תוסס. הזבובונים עלולים להיצמד לענבים, וגם להסתתר בחלקו הפנימי של האשכול, (תמונה 255א, 255ב).

3.   אקריות. לעתים קרובות מצויות אקריות זעירות בין ענבי האשכול וקשה לזהותם.

4.   עכבישים. לעתים מצויים בין הענבים עכבישים קטנים.

5.   זחלי עש האשכול. זחלים חומים שאורכם מילימטר עד סנטימטר. מכרסמים בענבים מצדם החיצוני ולעתים חודרים לתוך הענב [ממקום חיבורו לאשכול], וגורמים לרקבון הענבים. אשכול נגוע, בדרך־כלל אינו משווק, (תמונה 335).

נקודות זעירות שטחיות שחורות, המפוזרות על פני הענבים שאינן חודרות לתוכם, אינן סימן לנגיעות, (תמונה 338).

כתמים חיצוניים שטחיים בצבע חלודה על קליפת הפרי, אינם סימן לנגיעות, (תמונה 336 -ב).

כאשר ענבים ירוקים בשלים מאד, צבעם משתנה לחום ואין זה סימן לנגיעות, (תמונה 339).

הבדיקה

בענבי מאכל מִכֶּרֶם שטופל היטב, הנגיעות הפנימית נמוכה. לכן ענבים מגידול יהודי1 די לשטפם ולבודקם בבדיקה חזותית חיצונית באופן שיפורט להלן, ואינם צריכים בדיקה פנימית, אלא אם נמצא בהם סימן לנגיעות. לעומתם ענבי מאכל מגידול ערבי או מגינה פרטית וכן ענבי יין, נגועים יותר, ובנוסף לשטיפה צריך לבודקם כפי שיפורט להלן.

שלב א. שטיפה

1.  אם מצויים באשכול ענבים רקובים, יש להסירם לפני השטיפה.

2.  משרים את אשכולות הענבים בקערה עם "מי ניקוי" [מים עם מעט נוזל לניקוי], למשך כשלוש דקות.

אשכולות גדולים וצפופים, יש לפרקם לחלקים קטנים לפני ההשריה2.

3.  שוטפים היטב כל אשכול מכל צדדיו, תחת מים זורמים.

אפשר להניח את האשכולות במסננת בעלת חורים גדולים (כגון מסננת ירקות), ולשטוף אותם היטב תחת זרם מים חזק. אין לדחוס כמות גדולה של אשכולות, כדי שזרם המים יגיע ישירות לענבים.

4.  עקב שכיחות תופעת הימצאותם של אקריות זעירות על הענבים, כפי שאירע בשנים האחרונות, מומלץ לחזור שלוש פעמים על ההשריה והשטיפה, כיוון ששטיפה אחת לא תמיד מסירה את כל האקריות.

שלב ב. בדיקה

1. ענבים ירוקים. מתבוננים בענבים אם מצויים בהם נקבים, צללית כהה בתוך הענב, או כתמים חומים או שחורים, השקועים בפרי או חודרים לתוכו. אם נמצא אחד מסימנים אלו, חוצים את הענב ובודקים בתוכו. בדיקה זו יכולה להתבצע תוך כדי אכילת הענבים.

2.  ענבים שחורים, ענבים מגידול ערבי, או מגינות פרטיות. מתבוננים בענבים אם ישנם נקבים או תולעים, ומסירים את הענבים הנגועים. בנוסף לבדיקה החזותית החיצונית צריך לחצות חלק מהענבים בתור מדגם (רצוי כ-10%). אם נמצאה נגיעות, יש לחצות את כל הענבים.

ענבים המיועדים לעשיית יין

על אף ששכיחה בהם נגיעות, אין צורך לנקותם לפני עשיית היין, ודי לסנן היטב את היין לפני השימוש3.

 

ענבי שועל                            BLACKCURRANTS

הנגיעות

1.  פירות הגדלים בחלקה שטופלה כראוי.

     לעתים עלולים להיות נגועים, ויש לבודקם.

2.  פירות הגדלים בר או בגינות פרטיות.

     הם בחזקת נגועים וחייבים בדיקה.

תיאור הנגיעות

זבובים, אקריות, זחלים ועוד חרקים קטנים.

הבדיקה

1.  פירות המשמשים לתעשיה, כגון ריבות, גלידות ומחיות, גדלים בחלקות מטופלות היטב, ולכן נגיעותם מועטה.

יש לשוטפם היטב לפני העיבוד מפני זבובונים ואקריות העלולים להצמד לפירות.

2.  פירות הגדלים בר, יש לשוטפם ולחצותם ולבדוק אם מצויה נגיעות פנימית.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל