מתי מותר לבקש צדקה מהבריות?

בס"ד
שלום לכבוד הרבנים שליט"א ,
מתי לאברך?או מישהו שמצבו דחוק מאוד ואין עזרה מצד ה"שלטונות " ובאמת אין לו מותר לפשוט ידיו בצדקה?
וראיתי שכותב הפלא יועץ בערך "השתדלות" כמדומני,מדוע יפה תורה עם דרך ארץ
וגם מדוע נאמר (ברכות ח א): "גדול הנהנה מיגיע כפו יותר מירא שמים".?מפני שלעולם לא יחניף לאף אדם כי הרי הוא מתפרנס מיגיע כפו.אז מה נעשה לפי דבריי הפלא יועץ ?

בתודה וכבוד רב.

תשובה:

חז"ל הקדושים אומרים, "פשוט נבלתא בשוקא ואל תזדקק לבריות". כלומר, ראוי לאדם לעסוק במלאכה המבוזה ביותר ולא להזדקק למתנת בשר ודם. כמו כן אמרו: "עשה שבתך חול ואל תזדקק לבריות". כלומר, ראוי לאדם לחיות בצימצום רב ובלבד שיהנה מיגיע כפיו ולא ממתנת בשר ודם.

אולם, לא ניתן לתת בזה הגדרה ברורה, שכן ישנם אילוצים שמחייבים אדם להזדקק לבריות, וכגון שאינו מסוגל לעסוק במלאכת כפיים ואינו מוצא פרנסה אחרת שיוכל לעסוק בה. כמו כן, בזמנינו אדם לא יכול לצמצם בהוצאותיו יותר מידי כיון שזה עלול לפגוע בחינוך ילדיו, שיראו את חבריהם נהנים ממוצרים שונים שלהם אין גישה אליהם וכיוצא בזה.

ולכן הכל לפי הענין. והעיקר לא לשכוח לעולם ש"הבוטח בה' חסד יסובבנהו", יש להרבות בתפילה ולא להרפות, וישועה קרובה לבוא. העיקר להיות תמיד בשמחה.

שיהיה לכם תמיד הכל בשפע!