שינוי מקום תחת קורת גג אחת לענין ברכות הנהנין

שלום רציתי לשאול לגבי בית שיש בו 2 קומות ואדם ברך למטה והתחיל לאכול ואחר כך עלה לקומה שניה האם עליו לברך שוב ואם כוונה תועיל ואם יש הבדל אם ברך על פרות או מזונות

תשובה:

שלום רב.

כאשר הבעלות על שתי הקומות היא אחת, אין צורך לברך שוב, ואין הבדל לענין זה בין מזונות לפירות. אולם, כאשר עוברים מדירה לדירה תחת קורת גג אחת נחלקו בכך הפוסקים ומשום כך כדאי להמנע מלעשות זאת.

מקורות:

ראה שו"ע או"ח סי' קעח סעי' א ובמשנה ברורה ס"ק ד וביאור הלכה שם, שאף שלכתחילה יש להחמיר שלא לצאת מחדר לחדר באותו הבית, מנהג העולם להקל בזה ואפילו מהבית לעליה [כלומר מקומה אחת לשניה]. על מעבר מדירה אחת לשניה תחת קורת גג אחת, כתב בשו"ת בצל החכמה ח"ו סי' ע שאינו צריך לברך, לפי שאין הדבר תלוי בבעלות אלא ביציאה לרחוב, וכ"כ בשו"ת אור לציון ח"ב פרק יב סעי' טז ועוד אחרונים. אולם, בס' שמירת שבת כהלכתה פרק נד סעי' כז הובא שהגרש"ז אויערבך החמיר בזה שצריך לברך.