האם בנות מדליקות נר חנוכה?

האם בנות מדליקים נרות חנוכה? (לאשכנזים) (כי כתוב במשנה ברורה שאשתו לא תדליק משום שהיא כגופו אבל לגבי בנות הבית משמע שכן מדליקות משום שאין חילוק אבל קראתי במשנ״ב דרשו ושם משמע שגם בנות לא מדליקות) ואם ההלכה היא שלא מדליקים אז האם יש כאלה שסוברים שכן מדליקים תודה רבה ( אם אפשר בבקשה מקורות וזה די דחוף אם לא יכול להיות ברכה לבטלה).

תשובה:

שלום רב.

המנהג הוא שבנות אינן מדליקות. ובטעם הדבר כתב בחי' החתם סופר על פרק במה מדליקין, שכיון שמקום ההדלקה מעיקר הדין הוא בחוץ, לא חייבוה חכמים בדין "המהדרין" משום ש"כל כבודה בת מלך פנימה". אולם, ילדה שרוצה להדליק אין בכך לדעתי בעיה של ברכה לבטלה, כיון שהיא מכוונת שלא לצאת ידי חובה בהדלקת האב, והנשים חייבות בהדלקת נר חנוכה כמו הנשים.

חנוכה שמח!

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בנוסף לגאון הנ"ל, גם המשנה ברורה (סימן תרע"ה ס"ק ט') וכף החיים (סימן תרע"ה ס"ק כ"א) והחיד"א (ברכי יוסף סימן תרע"א ס"ק ב') ושו"ת שער אפרים (סימן מ"ב מובא בדברי החיד"א הנ"ל) סוברים שאשה אשכנזייה הרוצה להדליק בברכה – רשאית לעשות זאת.