דין עני המהפך בחררה במצוות

שלום
רציתי לשאול אם חברי רוצה לעשות מצווה האם אני יכול לתפוס לו את המצוה כיון שחיי קודמין או לא
והאם יש בזה בעיה כמו לתפוס מקח שאסור.

תשובה:

שלום רב.

במצוות אין דין עני המהפך בחררה ומותר לך לתפוס את המצווה. כמובן רק אם אין המצווה של חברך, כמו ברית מילה, או עליה לתורה שהוא נקרא, ובזה אמרו חז"ל החוטף מצווה חייב לחבירו עשרה זהובים.

מקורות:

ראה בים של שלמה (קידושין פרק ג' סי' א') כי בקידושין אין דין עני המהפך בחררה, אפילו לשיטת רש"י כי דין עני המהפך קיים גם בהפקר, משום מצוות פרו ורבו. וראה עוד בערוך השולחן חו"מ סי' רלז סעי' ה'. אבל לשיטת ר"ת בתוס' בקידושין (נט ד"ה עני) שלא נאמר דין עני המהפך בהפקר, משום שעני המהפך זה רק במקום שהראשון יכול לומר לו, לך תחפש במקום אחר. א"כ גם ללא הטעם של מצווה אין ענין לעני המהפך, כי ודאי שהזדמנות לעשות מצווה הוא ממש כהפקר, שהרי אינו יכול לומר עשה לך מצוות אחרות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. עיין בהלכות סוכה בשערי תשובה סימן תרנט שהביא שם שמצוות המוטלות על הציבור אין להקדים את הרב אבל במצוות המוטלות על כל אחד ואחד יכו לחטוף והביא שם את דברי האגרת שמואל במעשה של בועז ורות ושבועז הטעה את טוב על מנת שהוא יזכה במצווה וביאר בזה את נטילת הברכות על ידי יעקב מידי עשיו
    לדעתי יש לתת את הדעת לכך בתשובה לשואל