לבקש מעובד במוסד אחר שיבוא לעבוד במוסד שלו

שאלה:

בס"ד, שלום. האם יש בעיה לפנות לאדם שעובד במוסד אחר ולשכנע אותו לעבור לעבוד במוסדנו ? תודה

תשובה:

שלום וברכה,

מותר למוסד לשכנע מלמד ממוסד אחר שיבור ללמד אצלו. ואין בזה איסור של 'עני המהפך'. וכל זה במלמד תורה. אבל בעבודה שאינה לימוד תורה אסור לקחת עובד ממקום אחר.

בהצלחה.

מקורות:

כתב בשו"ע חו"מ סימן רלז, אדם שסיכם עם קונה או עם שוכר וקבעו מחיר, אסור לקונה אחר לבוא לקונה ולשכנע את המוכר שימכור לו. דין נקרא בגמרא 'עני המהפך בחררה ובא אחר ונטלה – נקרא רשע'. נחלקו הראשונים בעני שמהפך לזכות בהפקר ובא אחר וזכה בהפקר האם נקרא רשע. י"א שגם בזה אסור כדין מקח. וי"א שדווקא במקח שיכול למצוא במקום אחר נקרא רשע. אבל בהפקר שלא שכיח למצוא הפקר במקום אחר, מותר לו לחטוף את ההפקר שהיפך בה הראשון.

בסעיף ב כתב השו"ע שמותר לבעל הבית לשכור מלמד ששכור לבעל הבית אחר. הסמ"ע ביאר שאין כל המלמדים שווים, ודומה להפקר שלא יוכל למצוא במקום אחר. וכתב הנתיבות לפ"ז הדין תלוי במחלוקת. ובערוך השלחן כתב שמלמד שהוא דבר מצווה ואינו דבר של ממון מותר, אבל בעובד שאינו מלמד תורה אסור לקחתו ממוסד אחר.

ובחת"ס כתב שאם כבר התחיל לעבוד במקום אחר, אסור משום עני המנקף, ויש בזה משום גזל מדרבנן.