איסור הפעלת פלטה ע"י שעון שבת שידלק בשבת

שלום הרב,

הבנתי שמותר להשתמש בשבת בשעון שבת כדי למשל להדליק מזגן. וכן מותר בשביל פלטה בתנאים מסוימים. אז למה אם כן אסור להשתמש בחגז בשבת? זה הרי אותו דבר- כמו שאסור לבשל כך אסור להדליק חשמל, ואנחנו עוקפים וגורמים שמשהו מכני יבצע עבורנו את הפעולה.

אשמח לתשובה בנושא. תודה מראש, שנה טובה וגמר חתימה טובה.

תשובה:

שלום רב.

ראשית, "חגז" הינו שעון שניתן על ידו לכבות את הגז בשבת, אין בו כל אפשרות להדליק באמצע השבת. ולכן אין כל איסור להפעיל את ה"חגז" לפני שבת כדי שהגז יכבה במהלך השבת בשעה הרצויה.

אשר לעצם שאלתך מה ההבדל בין שעון המדליק מכשיר חשמלי, לבין שעון המדליק את הפלטה כדי לבשל בשבת. אכן מדאורייתא אין כל הבדל, ואין בכך כל איסור, שהרי אין כאן יד אדם ואינו עובר על בישול. אלא שחז"ל גזרו איסור "שהייה" ולכן אוכל שאינו מבושל לפני שבת אסור להשהות אותו במקום שיגיע אש במהלך השבת ותבשל אותו, ולכן לא ניתן להפעיל את הפלטה באופן שידלק במהלך השבת.

גמר חתימה טובה