הפשרת תרומות ומעשרות כשיש שותף גוי

יש לנו קייטרינג להכנת מאכלים ואנו שותפים עם ידיד שלנו שהוא גוי אמרקאי.

מינינו משגיח על הקייטרינג, והמשגיח גם מעשר לנו את הפירות והירקות.

האם זה בסדר – כיוון שיש לנו שותף גוי, שמעתי פעם שאין שליחות לנכרי, והמשגיח לא יוכל לעשר?

מה הפתרון?

תשובה:

שלום רב.

פירות שגדלו בשדה ישראל ונתחייבו בתרו"מ, נשארים בחיובם זה גם כשנמכרו לגוי. לכן גם חלקו של הגוי חייב בתרו"מ. היות וגוי אינו יכול למנות שליח, אין אפשרות לעשר את הפירות, אלא אם יקנו את חלקו.

לכן צריך השותף היהודי לעשות הסכם עם השותף הגוי, שבו הוא נותן רשות לשותפו היהודי למכור למשגיח כל פירות שקונים השותפים לצורך הקייטרינג, ואז יוכל המשגיח לקנות בקנין סודר או ע"י כסף בקנין אגב את הפירות בכל פעם מהשותף היהודי, לפני שיעשר את הפירות.

לא רצוי, שהמשגיח יקנה את הפירות ישירות מהגוי. זאת כיון שאינו לוקח את הפירות לרשותו, ולא ברור איזה קנין מועיל לקנות את הפירות מהגוי, כשהפירות נשארים ברשות הגוי (ראה מחצית השקל סי' תמ"ח).