מה האיסור להדליק חשמל בשבת

שלום רב ולילה טוב. יש לי שאלה בקשר לחשמל בשבת. אני למען האמת, משתמש בחשמל בשבת (מדליק ומכבה מכשירים חשמליים) ורציתי לדעת מדוע ישנן בעיות הלכתיות בשימוש בחשמל בשבת. האם אני מחלל שבת בזה שאני צורך חשמל בשבת?

תשובה:

שלום רב.

האיסור להדליק ולכבות מכשירים חשמליים בשבת הוא איסור מן התורה שנאמר 'לא תעשה כל מלאכה', והתורה אסרה לעשות כל מלאכה שיש בה חשיבות ונעשתה מלאכה דומה לה במשכן. ולכן אני ממליץ לך להתרגל להפסיק בהפעלת מכשירים חשמליים בשבת, אני מבטיח לך כי כאשר תתחיל בכך, תראה כי יום השבת נעים הרבה יותר ותרגיש קדושה יתירה המגיעה לשומרים על קדושתה של השבת.

ויש לציין שהפוסקים נחלקו לאיזה מלאכה שהיתה במשכן יש לשייך את השימוש בחשמל בשבת, לדעת חלק מהפוסקים המלאכה היא מלאכת 'מבעיר' מכיון שבכל הפעלת מכשיר חשמלי יש ניצוץ כל שהוא ומספיק בניצוץ אחד כדי להתחייב במלאכה דאורייתא כאשר מכח זה נפעל מכשיר חשמלי. יש הסוברים שהאיסור הוא מצד מלאכת 'בונה' מכיון שעל ידי הפעלת המכשיר זורם החשמל בכל החוט ובהעברת זרם בחוט נחשב לבניתו. ויש הסוברים שהוא דומה למלאכת 'מכה בפטיש'.

הרבה הצלחה.

מקורות:

חזון איש סי' נ' סק"ט, והגרש"ז בספרו מאורי אש, וכן באגרות משה חלק ד' סי' פ"ד.