הלווה טוען שלפי חשבונו הוא חייב יותר מאשר לפי חשבונו של המלווה

הלוויתי לחבר סכום גדול והא משלם בחזרה תשלומים חודשיים וזה הולך כבר זמן מרובה. לפני כמה חדשים הי' נדמה לי לפי מה שרשמתי שהוא כבר שילם יותר ממה שהוא חושב, היינו שלפי חשבונו הוא עדיין חייב יותר ממה שהי' לפי חשבוני ודברתי עמו ואמר שלפני התשלום האחרון נשב ונעיין. למעשה אני בינתיים אבדתי הניירות ועכשיו עומדים לפני התשלום האחרון ולפי מה שאני זוכר הוא חייב סך 1000$ פחות ממה שהוא חושב.

הוא רוצה לשלם הכל שעל פי חשבונו עדיין חייב והשאלה הוא האם יש איזו צד רבית או גניבה אם אני לוקח סכום זה שלפי חשבוני לכאורה זה מיותר

בכבוד רב המחכה לתשובתכם הרמה

תשובה:

שלום רב,

אין חשש גזל ולא חשש ריבית, אבל עדיף שיחזיר לך אלף דולר אלו בנפרד, לאחר שכבר פרע לך את השאר, ולא יחד עם התשלום האחרון.

מקורות:

אין חשש גזל משום שהלווה יודע שלפי חשבון המלווה ייתכן שהוא חייב פחות, ואף על פי כן הוא מוכן לשלם גם מספק.

גם חשש ריבית אין כיון שהלווה פורע משום שלפי דעתו עדיין הוא חייב ולא לשם ריבית (וגם לפי דברי המלווה יש ספק). עיין שו"ת מנחת שלמה ח"א סי' כז שמצדד להתיר ללווה לפצות את המלווה כדי להסיר תרעומות, כל שכן במקרה שלפי טעותו של הלווה עדיין הוא חייב את הקרן.
איסור ריבית בתוספת לאחר הפרעון הוא יותר קל מאשר בשעת פרעון ומותר לתת מתנה לאחר פרעון אם לא אומרים במפורש שהמתנה היא בגלל המתנת המעות, עיין שו"ע יו"ד סי' קס סעיף ו, ולכן עדיף לשלם את האלף דולר לאחר הפרעון.