האם נגיעה בראש מחייבת נטילת ידיים

שלום
האם כשנוגעים בראש (בקרקפת) כשאוכלים צריך ליטול ידיים ?

תשובה

שלום רב!

מי שמחכך בראשו, במקום שמכוסה (בכיפה) צריך ליטול ידיים, אבל אם חיכך בראש בחלק המגולה אינו צריך ליטול ידיים.

אבל מי שנוגע בשער בלי חיכוך אינו צריך לחזור וליטול.

מקורות

עיין בשולחן ערוך סימן קס"ד סעיף ב' שכתב שמי שחיכך בראשו צריך לחזור וליטול את ידיו, ובפשטות כל הדין הוא רק בחיכוך בראש אבל נגיעה אינה מחייבת נטילה, וכן מבואר במשנה ברורה סק"י.

ומה שכתבנו שחיכוך מחייב נטילה רק במקום המכוסה בראש כן מבואר בשו"ע סימן ד' סעיף כ"א ועיין באשל אברהם [בוטשאטש] בסימן קס"ד.

הצטרף לדיון

7 תגובות

  1. שלום רב! אין הבדל בין בנים לבנות, אלא שאם את בחורה רווקה ואת לא מכסה את הראש, גם אם את נגעת בקרקפת לא צריך ליטול ידיים, אבל אשה נשואה שמכסה את הראש אם היא מחככת את ראשה במקום שרגילה לכסות, צריכה ליטול ידיים.
    יסוד העניין הוא ששער מגולה הוא מאוורר ולא מצטבר בשער זיעה וזוהמא אבל שער מכוסה שאין האויר שולט שם מצטבר שם זיעה וזוהמא ולכן מי שנוגע במקומות המכוסים צריך ליטול ידיו

  2. ראשית יש להסתייג קצת מדברי הרב המשיב, שבמאמר מרדכי שם כתב בפירוש שמי שיש לו שיער יש לו להזהר מחיכוך ונגיעה בקרקפת גם במקומות שאינם תחת הכיפה. ולעצם שאלתך, נגיעה בשיער מלמעלה לא מחייבת נטילה, רק חיכוך פנימה.