שום חלבי בתוך מרק פרווה בסיר בשרי

חתכתי שום עם סכין חלבית. לאחר מכן נתתי את השום במרק פרוה, והתחלתי לבשל בסיר בשרי. לאחר שהתחיל המרק להתבשר (וכבר היה חם) נזכרתי שהשום נחתך בסכין חלבית, ומיד העברתי את המרק לסיר חלבי. האם המרק והסירים עדיין כשרים? האם הייתי יכול להשאיר בסיר בשרי (אולי כבר "נקלש" הטעם של השום)? תודה רבה.

תשובה:

שלום רב!

אם יש במרק שישים כנגד השום, אפשר לאכול את המרק, והסיר אינו צריך הכשרה.

אבל אם אין במרק שישים כנגד השום – אם הסיר לא היה בשימוש למאכל בשרי במשך 24 שעות לפני שבישלת בו את המרק, מותר לאכול את המרק, ואם בישלת בו מאכל בשרי בתוך 24 שעות לפני בישול המרק אסור לאכול את המרק, בכל אופן הסיר צריך הכשרה (הגעלה).

ומה ששאלת אם כשנזכרת היית צריך להעביר את המאכל לקדרה אחר: התשובה היא – שצריך להעביר את המאכל לקדרה אחרת מכיון שלכתחילה אסור לבשל מאכל חלבי גם בסיר בשרי שאינו בן יומו.

מקורות:

שום דינו כדבר חריף, ולכן גם אם הסכין אינו בן יומו, השום נחשב חלבי, ואם הסיר אינו בן יומו, המאכל לא נאסר מכיון שקדרה שאינה בת יומה אינה אוסרת את האוכל שמבשלים בתוכה אבל הסיר צריך הכשרה מכיון שהוא בלוע גם מבשר וגם  מחלב.  [עיין בשו"ע יו"ד סימן צ"ט וסימן קכ"ב].

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. לכבוד הרב
    אבל האם הסכין באמת חלבית? הרי לרוב עושים שימוש קר
    האם לא צריך לחתוך גבינה רותחת\להכניס אותו לחלב רותח, כדי שהסכין תחשב חלבית?

    תודה

  2. נכון, אבל אם פעם חתכו איתו פיצה או לזניה או עירבבו איתו קפה הוא חלבי לכן אחר שהייה ארוכה בבית אנחנו מניחים שזה חלבי.