דיני ממזר

שלום רב לצוות הרבנים
מיהוא ממזר והאם הוא יכול להיכנס לבית הכנסת
ומהם דינם של אשתו ילדיו ונכדיו
והאם הם צריכים לדעת מכך
ואיך אפשר לתקן המצב
תודה רבה

תשובה:

ממזר הינו אדם שנולד מפסולי חיתון שאסורים באיסור כרת או מיתת בית דין, כגון מי שבא על אשת איש שלא קיבלה גט ואפילו אם לא חיה כבר עם בעלה, והוליד ממנה, בין בן ובין בת, הרי הזרע שנולד הינו ממזר, וכן הבא על אחותו או על אחות אשתו אפילו שאינן נשואות, והוליד מהם בן או בת, הרי ילדים אלו דינם ממזרים.

דין ממזר הוא "פסול חיתון" בלבד, והיינו שאסור לו להינשא לבת ישראל, וכן לממזרת אסור לה להתחתן עם בן ישראל, [ומותרים בנישואים עם "גרים" או ממזרים בלבד], אולם חייבים בכל מצוות שבתורה, ויכולים להיכנס לבית הכנסת.

מי שהוא ממזר ונשא אשה ולא אמר לה שהוא ממזר, וכן להיפך, הרי עליו או עליה להודיע מיד לבעלה כדי שיתן לה גט, שכן כל רגע שהם חיים יחד הרי הם באיסור תורה.

ילדיהם שנולדו להם עד סוף כל הדורות דינם כממזרים.

אין אפשרות לתקון המצב, ועל זה דרשו חז"ל את הפסוק "מעוות לא יוכל לתקון – זה הבא על אשת איש והוליד ממנה בן"

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. לכבוד הרב שאלה:

    יהודיה צעירה רווקה חיתה וקיימה יחסים עם צעיר יהודי
    ללא חופה וקידושין.

    אחרי זמן נפרדה היא מחברה ובועלה הראשון וללא גט חיתה וקימה יחסים עם צעיר יהודי שני ובסופו נישאה לשני ונולדו להם שלשה ילדים.

    האם שלשת הילדים דינם כממזרים או לא?

  2. לא. הם כשרים לחלוטין.
    ראה שו"ע אבה"ע סי' קמט סעי' ה', שיחסי האישות שלה עם הראשון אינם נחשבים לקידושין וממילא אינה אשתו, ולכן ילדיה מהשני כשרים לחלוטין.