כשרות מקווה שהמים באים מקרח שהומס ונזל למקווה

אני שואל שאלה על מנת לדעת
בוודאי שמקווה כשר וטוב זה מקווה של המועצה הדתית וכו'
מאידך יש לי חבר שבנה מקווה בביתו על פי מה שקרא בשות רב פעלים שאפשר לטבול במקווה בביתו יניח פלטת עץ בשיפוע ויניח עליה קרח והמים יזלו לבד לבור וזה מקווה כשר
חברי נותן לאישתו לטבול במקווה כזה
אני לא האמנתי אבל הוא הראה לי שכך כתוב ברב פעלים לבן איש חי
הוא עשה פתח למטה ליציאת המים המלוכלכים וכול חודש מזמין קרח ומניחו על הפלאטת עץ שיזלו מעצמם
האם ידוע לכם עוד בנושא הזה ….אני יודע שרבי משה פיינשטיין אסר בגלל פריצת גדר אבל מבחינת הלכה יבשה טבילה כזו כשרה
אשמח לשמוע עוד בנושא

תשובה

הרבה מגדולי ישראל כתבו שאסור לעשות מקוואות כאילו, ובפרט בדורינו שיש כל כך הרבה מקוואות כשרות ומהודרות, שאין להשתמש כלל במקוואות כאילו ובפרט לא לנשים שטבילתם חובה.

עיין בשו"ת אגרות משה יו"ד יו"ד ח"ד סימן ס"ז שאסר לעשות מקווה כזה, וכן כתב שם באורח חיים חלק א' סימן מ"ב ואף שכתב שם שיש צדדים להתיר, אי אפשר לתפוס את המילים האילו ומכח זה ללכת לטבול במקווה כזה, אלא צריך לשמוע את עיקר דבריו שכתב שם בצורה ברורה שאין להשתמש במקוואות כאילו, (וגם מה שכתבת שהוא עשה כן למגדר מלתא בתשובות הנ"ל לא כתוב שזהו הסיבה, ומש"כ שיש צדדי היתר זה לא מחייב שכוונתו שאין צדדים אחרים אלא כוונתו שאי אפשר לגמרי לשלול ולומר שאין כאן צדדים להתיר, אבל לעניין הלכה הוא אומר באופן מפורש שלא לעשות מקוואות כאילו),

ועיין בשו"ת בצל החכמה שכתב שבמקום שאין שום אפשרות לעשות מקווה אחר, אפשר בשעת דוחק גדול לעשות מקווה מקרח ע"י המשכה, בגלל שאין ברירה אחרת, ובלי זה לא יהיה להם מקווה בכלל, אבל במקום שאפשר לבנות מקווה אסור לעשות מקווה מקרח, ועיין בשו"ת הר צבי יו"ד סימן קע"ט שכתב ג"כ שמכיון שיש דעות שפוסלים מקווה כזה, אין לעשות מקווה כזה ,במקום שאפשר לבנות מקווה כשר.