הדברים שמותר להתפלל עליהם בשבת

שלום כבוד הרב..
רציתי לשאול על איזה דברים אפשר להתפלל בשבת ועל איזה דברים אסור?

תשובה

אסור להתפלל בשבת ולבקש על פרנסה, ועל חולה שיתרפא. [משנה ברורה סימן רפ"ח ס"ק כ"ב].

אמנם אם החולה נמצא בסכנת נפשות ויש חשש שימות בשבת מותר להתפלל עליו משום פיקוח נפש. ולא רק בסכנת חולי מותר להתפלל אלא מותר להתפלל על אדם שנמצא בכל מצב של סכנה (בשעת מלחמה, וכדומה). [כמו שמבואר בשו"ע או"ח סימן רפ"ח סעיף ט' – י'].

כמו כן אם יש חולה מסוכן שמבקש שיתפללו עליו אף שאינו נמצא בסכנה שימות היום, מותר להתפלל עליו, מכיון שחוששים שאם הוא יראה שלא מתפללים עליו תיטרף דעתו וימות. [אגרות משה או"ח ח"א סימן ק"ה].

יש אומרים שכל  מה שאסור להתפלל בשבת על צרכיו, זהו רק בדברים שאם לא יתפלל עליהם בשבת יוכל להתפלל עליהם אחרי שבת, אבל בדבר שאם לא יתפלל עליו בשבת שוב לא יוכל להתפלל עליו אחרי שבת, מותר להתפלל על זה גם בשבת. [שו"ת בצל החכמה חלק ה' סימן מ"א].

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום וברכה,
    אצלינו בבית הכנסת מנהג ספרדים מקובל לפני הוצאת ספר תורה בשבת כשפותחים את ההיכל אנשים ניגשים אל החזן ואומרים לו שם של חולה שלא בסכנה והחזן אומר משברך כללי על החולים ובנפרד על החולות.
    האם אפשר להגיד שיש כאן איסור לבקש על חולה בשבת?
    תודה רבה

  2. יש סומכין במיש בירך שאומרים שבת היא מלזעוק בצירוף הסברא שמיש בירך אינה דרך תחנון אלא דרך ברכה, ולכן אם כך נהגו הנח להם.