סוף זמן תפילת שחרית וברכות השחר

שלום רב,
עד איזו שעה בבוקר מור לומר ברכות השחר, ולהתפלל שחרית?

בכבוד רב.

תשובה

תפילת שחרית, זמנה עד סוף שעה רביעית של היום [הזמן משתנה במשך כל השנה ולכן אי אפשר לכתוב באינטרנט את הזמנים המדוייקים, ומי שרוצה לדעת את הזמן יקנה לוח שנה ושם כתוב בלוחות השנה], ובדיעבד אם נאנס ולא היה התפלל בזמן, יכול להתפלל עד חצות היום, [הזמן כתוב בלוחות השנה] ואם לא נאנס ועבר זמן תפלה יכול להתפלל עד חצות אבל צריך להתנות לפני התפלה שעל הצד שאינו חייב בתפלה זו, תפילתו תהיה נדבה.

ברכות השחר: לכתחילה צריך לומר אותם עד סוף השעה הרביעית של היום [כמו הזמן של סוף זמן תפלה הנ"ל], ובדיעבד עד חצות היום, ואם לא אמרם קודם חצות, יכול בדיעבד לומר אותם עד שהולך לישון בלילה.

מקורות

לעניין ברכות השחר: עיין במשנה ברורה סי' נ"ב סק"י

ובענין תפלת שחרית מי שנאנס מתפלל עד חצות כמו שמבואר בשו"ע או"ח [פט,א] ומי שלא נאנס נחלקו הפוסקים אם יכול להתפלל עד חצות או לא ולכן יתפלל על תנאי [משנה ברורה סימן פט,ו].

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יישר כח!
    האם המשנ"ב שם סומך על הגר"א שאפשר לומר את ברכות השחר גם בלילה או שסומך על הגדולים שאפשר בדיעבד לומר את ברכות השחר עד השקיעה? אמנם ראיתי בילקו"י שהבין בדעת אביו בשו"ת יחוו"ד שכתב שאפשר לברך בדיעבד עד שהולך לישון, אבל לא ראיתי בפוסקים שגם דעת המשנ"ב כך.
    בברכה, ויקטור בוחניק.