ברכות אחרונות

שלום כבוד הרב,
חזרתי בתשובה לפני כחודש ורציתי לשאול מה ההבדל בין "ברכת מעיין השלוש" ל "ברכת בורא נפשות" מתי מברכים כל אחד מהם?

תודה רבה רבה.

תשובה

ברכה מעין שלוש מברכים:

אם אוכלים פרי משבעת המינים: ענבים, תאנה, רימון, זית ותמר. אם אוכל אחד מחמשת הפירות האילו, מברך ברכה מעין שלוש, ומזכיר בתוכו על העץ…

ברכה מעין שלוש עם הזכרת על המחיה: אם אוכל מאכל אפוי או מבושל שעשוי מחמשת מיני דגן: מאכלים העשויים מחיטה, שעורה, שיבולת שועל, שיפון וכוסמין. אם אפה עוגה או עוגיות או פתיתים ומקרונים וכל מיני בישולים שעושים מחמשת המינים הנ"ל, מברך אחריהם ברכת על המחיה…

אם שתה יין או מיץ ענבים מברך אחריו ברכה מעין שלוש ומזכיר בתוכו על הגפן…

על שאר מיני אוכלים ומיני משקים מברך אחריהם בורא נפשות.

יש לציין שאין מברכים ברכה אחרונה, רק אם אכלו שיעור בגודל של כזית, ששיעורו קצת פחות מנפח של קופסת גפרורים.

[כמובן שיש גם ברכת המזון שמברכים לאחר אכילת לחם, פיתות, חלות וכדומה].

אשריך שזכית לחזור בתשובה חזק ואמץ ותצליח בכל דרכיך!