"בחנוני נא בזאת" – בנתינת חומש

שלום כבוד הרב
האם שאדם נותן חומש הוא צריך לבחון את בורא עולם אם הוא יתעשר? או ממש כמו שכתוב בפסוק "בחנוני נא בזאת אם לא אפתח את ארובות השמים" …?

תשובה:

ישנם פעמים שחסר במידת ה"חסד" בנתינת החומש, ובזה אין את ההבטחה של "בחנוני", כך שאף אם אדם נותן חומש צריך שיהיה לשם מצות צדקה לגמרי, ושיהיה חסד בלבד, ללא כוונות צדדיות ורווחים צדדים ואז לפעמים כשמתממשת הצדקה כהוגן יש מקום לבחינה זו.

גם צריך לדעת שהרבה פעמים אדם זכאי מן השמים לחסד גדול, ובגלל עוונותיו האחרים נמנע ממנו חסד זה, או שמגיע אליו והולך מיד לצורכי רפואה או נאבד באופן אחר.

מקורות:

ראה אבן ישראל (להר"י פישר אגדה ח"ב דרשת שבת הגדול עמ' סג) שהאריך בזה.