תרומות ומעשרות בפירות שהובאו מחו"ל

מה הדין אם מגיע אלי פירות מחו"ל בקשר לתרו"מ?

תשובה:

פירות שגדלו ונקטפו ונארזו בחו"ל פטורים מתרומות ומעשרות.

במקרה שהפירות הם ענבים ועשו מהם יין [או זיתים ונעשה מהם שמן זית] בארץ ישראל חייבים בתרומות ומעשרות.

מקורות:

רמב"ם תרומות פ"א הכ"ב וטור יו"ד סי' שלא, שו"ע יו"ד סי' שלא סי"ב, ואמנם שהש"ך (שם ס"ק כב) כתב בשם הכסף משנה (בתי' שני) והלבוש שחייבים מדרבנן, ואם היה מירוח בארץ ישראל חייבים מן התורה, דעת רוב הפוסקים שפטורים אף מדרבנן, וכמ"ש בביאור הגר"א (שם ס"ק כט) ובמראה הפנים (ירושלמי חלה תחי' פ"ב), [והובא בשו"ת אגרות משה (יו"ד ח"ב סי' קמד)] ושו"ת אמרי בינה (סי' יא), ובשו"ת אג"מ שם כתב שכן יש להורות, וכ"כ בקיצור הל' תרו"מ להגר"י בויאר, ובספר חיל הארץ (לרחי"ל ליוש) פ"ג ס"ו ובהערה 18 ושם בסעיף ובהערה 19-20 לגבי יין ושמן שנעשה בארץ, וראה שם לגבי שמן סויה שנחלקו בזה הפוסקים, והמנהג בארץ ישראל היה שלא מפרישים מהם תרו"מ ודעת החזו"א להפריש מהם.