הנחת תפילין למשותק על ידי גוי

שאלה:

מי שחולה מרותק למיטתו ר"ל האם אפשר להניח לו תפילין על ידי אשה או גוי.

תשובה:

לכתחילה יש להקפיד להניח לו תפילין דווקא על ידי איש ישראל גדול שהוא גם בר חיובא בהנחת תפילין, מאחר ויש מהאחרונים שכתבו להחמיר שרק מי שהוא בר קשירה יכול לקשור לישראל אחר.

אולם במקום הצורך שאין ישראל גדול נמצא במקום, אפשר להקל ושאשה או גוי יניחו לו את התפילין שכן דעת רוב הפוסקים, שאין המצוה עיקרה אלא שיהיו התפילין מונחות על ידו, ולאחר שיונחו התפילין יברך את ברכת הנחת התפילין.

מקורות: שו"ת שבט הלוי (ח"א סי' ח).