דעת הרמב"ם בזמן הדלקת נרות חנוכה

שאלה:

האם לדעת הרמבם זמן הדלקת הנרות חנוכה לכתחילה הוא בדיוק על הדקה של צאת הכוכבים או השקיעה? ואם עברה דקה אז בדיעבד ידליק בטווח של החצי שעה?

תשובה:

שלום וברכה

נכון, כך היא שיטת הרמב"ם בפרק ד' הלכה ה', שזמנה הוא דוקא בחצי שעה זו, וממילא יש להדליק מיד בתחילתה, ומקורו על פי ביאורו בדברי הגמרא בשבת כא ע"ב דאי לא אדליק מדליק. יסוד מחלוקת הראשונים בזה, היא משום שבגמרא אמרו שתי אפשרויות לשיעור חצי שעה, האחת דאי לא אדליק מדליק והוא כביכול שיעור בזמן ההדלקה, והשני שהוא שיעור בשמן, ולדעת הרמב"ם שני הביאורים אמת, ויש להדליק דוקא בזמן זה ושמן לחצי שעה שלמה. בזמנינו יש שתי סיבות לקולא, ראשית כתבו התוס' והרא"ש שבזמנינוש מדליקים בפנים אין קפידא בשיעור תכלה רגל מן השוק, ולכאורה הגם שבזמנינו שוב מדליקים בחוץ, רבים סברו שבדיעבד עדיין לא בטלה התקנה שאם מדליק בביתו יוצא ידי חובה. ב. בזמנינו שיעור שתכלה רגל מן השוק לפחות לקולא הוא הרבה יותר מאוחר.