אם לא קיבל המוצר וקיבל החזר, האם צריך לשלם שוב

שאלה:

שלום, רציתי לשאול שאלה בקשר לרכישת מוצר באינטרנט: כשקונים מוצר באינטרנט, יש טווח זמן שאם עד לתאריך מסויים המוצר לא מגיע, ניתן ליצור קשר עם המוכר, ואם המוכר מוודא או אפילו אם אינו יכול לוודא כגון שזה דואר בלי מספר מעקב, המוכר מחזיר את הכסף. השאלה שלי היא, שקורה לפעמים, במיוחד בתאריכים שלפני שנה חדשה למיניינם, שיש הרבה עומס ולא תמיד הדברים מגיעים. השאלה היא, שקורה לפעמים שיוצרים עימם קשר והמוכר מחזיר את הכסף, ולאחר איזה כמה שבועות או אפילו חודש אחר החזר הכסף, המוצר בסוף כן מגיע, השאלה היא, האם צריך להחזיר לו את הכסף, וא"כ מדוע לא, ומה לגבי שלא יהיה חילול ה'? יישר כוח מראש.

תשובה:

שלום וברכה,

אדם שהזמין דרך האינטרנט, והמוצר התעכב וקיבל הלקוח החזר כפי, ואחר זמן הגיע המוצר ללקוח, דינו כמוצא אבדה שחל עליו דין של השבת אבדה. ולכן חייב להודיע למוכר שהמוצר הגיע, ולהחזיר את הכסף או את המוצר (כיון שהעסקה בטלה יכול להחזיר את המוצר אם רוצה).

אמנם הזמין מחו"ל והמוכר גוי, הרי שאבדת גוי אסור להחזירה. ולכן אסור להחזיר לגוי את המוצר בחזרה. אלא שאם יש קוד מוצר חייב להחזיר משום חילול השם.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רסו סעיף א.