מכירה סינית לאירגון חסד מכספי מעשר

שאלה:

תרמת לעלי שיח ממעשרות אם זה לא היה ממעשרות לא הייתי תורמת וזה מכירה סינית וכתוב מותר לתרום מכספי מעשר אז זה בסדר?

תשובה:

בדרך כלל ההנהגה המקובלת היא שמה שהיית נותנת על עצם המכירה גם אם זה לא היה צדקה, אין להוריד ממעשרות, אבל מה שאת נותנת רק בגלל שיש בזה גם צדקה, ואפשר ממעשרות, זה אכן אפשר ממעשרות. לכן כיון שבדרך כלל על הגרלה שאין בה צדקה אנשים לא נותנים יותר מכמה שקלים אם בכלל, סכום זה יש לקזז.

בהצלחה

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. בשו”ת אגרות משה (ח”ד סי’ עו) כתב, שכאשר מדובר בכרטיס הנמכר ללא מספר מוגבל וממילא לא ניתן להעריך את סיכויי הזכיה וממילא את השווי האמיתי של הכרטיס הזכיה שייכת לזוכה למרות שהוא קנה את הכרטיס בכספי מעשרות. אולם הוסיף, שמן הראוי לתת לצדקה את שווי הכרטיס ששילם. אבל אם מדובר במספר כרטיסים מוגבל ויש משמעות למחיר הכרטיס ביחס לשווי וסיכויי הזכייה יש לתת את הכסף לצדקה. אולם, דעת הגרי”י פישר זצ”ל (שו”ת אבן ישראל ח”ח סי’ סד) שהזכיה שייכת לצדקה, שהרי הכרטיס נקנה ממעות צדקה.

    מנהג העולם בזה כמו האגרות משה, מלבד מכירות סיניות וכיוצא בזה, שלגבי זה המנהג שלא לתת את כל הסכום מכספי מעשרות, אלא רק את הסכום שמן הסתם היה תורם גם לולי סיכויי הזכייה, והשאר יש לקחת מכספו שלו.