ברכה אחרונה על משקה

שאלה:

שלום רב, ברצוני לדעת, א. במצב בו שתיתי מים, ולא שיעור רביעית בבת אחת, ולאחר מכן בירכתי על מאכל מסויים בורא פרי העץ, האם יש לברך ברכה אחרונה, בורא נפשות, על הפרי? (כיוון שאז הברכה מותנית גם על המים שאין לברך עליהם ברכה אחרונה במצב זה). ב. האם מותר לשתות מים לא בכמות רביעית בבת אחת, אלא בלגימות, ולבסוף לשתות שיעור רביעית בבת אחת וכך ניתן לברך ברכה אחרונה על המים? תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

ברור שיש לברך בורא פרי העץ על הפרי, לא הבנתי מה הצד שלא… הרי יש סיבה לחיוב ברכה, מה מפריע שיש עוד משהו שלא מברכים אחריו…

גם באופן זה שהרביעית בבת אחת היא בסוף מברכים ברכה אחרונה, ואגב זו העצה שנותן המשנה ברורה למי ששותה משקה חם ורוצה לברך ברכה אחרונה [לחשוש לדעות שמברכים על משקה חם כיון שכך היא דרך שתייתו] שישאיר רביעית בסוף שיתקרר וישתה בבת אחת.