"חצרו של אדם קונה לו" בשטח חקלאי

שאלה:

פועל שעבד בחקלאות בכרם ענבים, מצא בתוך הכרם שטר של 200 ש"ח. האם השטר שייך לבעל הכרם מדין חצרו של אדם קונה לו או שזה של הפועל? הכרם פתוח ונכנסים אנשים לטייל בו לעתים.

תשובה:

שלום וברכה,

מעות שנמצאו בשדה חקלאית שפתוחה לעוברים ושבים, או שמנשבת שם רוח שיכולה להעיף את המעות מהחצר, נחשב לחצר שאינה משתמרת, ולא זכה בו בעל החצר, והרי המעות שייכים למי שהגביה. אם בעל החצר ראה את המעות ועמד בצד החצר ואמר תזכה לי חצרי – זכה בעל החצר. אבל אם לא עמד בצד החצר לא זכה במעות.

בהצלחה.

מקורות:

חצרו של אדם קונה דווקא אם משתמרת אבל אם לא משתמרת אינה קונה – ראה שו"ע חו"מ סימן ר. וסימן רסח סעיף ג. וראה שם שמציאה שנפלה לחצר המשתמרת, דווקא אם בעל החצר ידע מכך, או שאמור להגיע מציאה.