מעשר כספים על כסף שהופרש לחסכון

שאלה:

1. אם אני מפריש כל חודש סכום כסף לתכנית חיסכון, הכסף נחשב להוצאה לעניין מעשרות?
2. כשהתכנית נגמרת ואני מקבל את הכסף, צריך לעשר את כל הסכום או רק את הרווח שקיבלתי?
3. אפשר להשתמש בכסף ל3 פרוטות ב"ויברך דוד"? או לקנות בהם מצוות בבית הכנסת (עלייה לתורה וכו')?

תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

אם זו תוכנית חסכון שאתה עושה לעצמך, כלומר אתה מקבל את הכסף ומפריש מיד, ודאי יש לעשר מיד, ובגמר התוכנית לעשר שוב את הרווח. אבל אם מדובר בתוכנית פנסיה וכדומה, אין צורך להפריש עכשיו, כיון שזה לא חלק מהנטו שמגיע לך לחשבון, אלא כשהכסף יגיע אליך בפועל תעשר מכולו ולא רק מהרווח כמובן, שהרי לא עישרת אותו עדיין.

שאלה שלישית לא הבנתי. אם כוונתך לשאול אם מותר לקנות עליות מכספי מעשר, אכן, כאשר לכתחילה בשעת הקנייה היתה כוונתך לשלם מהמעשרות זה בסדר גמור, אבל אם לכתחילה התחייבת ועכשיו אתה רוצה לפרוע את חובך ממעשר – זה בלתי אפשרי.

ערב טוב.