מתי סוף זמן תפילה וקריאת שמע

שאלה:

הרב עד איזה שעה מותר להתפלל שחרית ועד עכשיו בירכתי גם על תפילין של ראש ואמרו לי שצריך רק על היד זה נכון?

תשובה:

שלום וברכה

נציין כאן שלושה זמנים: זמן קריאת שמע הוא עד שלוש שעות זמניות מהיום, כלומר מחלקים את היום לשנים עשר חלקים שווים שכל אחד מהם הוא שעה [בחורף שהיום קצר כל שעה היא קצרה ובקיץ להיפך] יש מחלוקת האם חישוב היום הוא מעלות השחר או מהנץ, ולכן יש בלוחות שני זמנים לקריאת שמע, של המגן אברהם ושל הגר"א, בכל לוח שנה יהודי מצויינים הזמנים האלו.

כך גם זמן תפילה הוא עד סוף ארבע שעות מתחילת היום באופן הנ"ל.

בדיעבד, מי שלא התפלל עד אז, הפסיד את זמן תפילה והפסיד לגמרי מצות קריאת שמע [יש סוברים שמהתורה לא הפסיד רק מדרבנן, אבל להרבה דעות גם מהתורה הפסיד, ראה בענין זה בס' לקט הקמח החדש סי' נח ופט]. ומכל מקום יכול להתפלל עד חצות היום.

בענין הברכה על התפילין נחלקו הראשונים והאחרונים, ולמעשה הספרדים מברכים רק ברכה אחת והאשכנזים מברכים שתים, אחת על של יד – להניח תפילין, ואחת על של ראש – על מצות תפילין, ומחמת הספק אומרים אחר כך ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד.