תפילה לפני הנץ החמה במנין או בהנץ החמה בלי מנין

שאלה:

שלום לכבוד הרב,
היכן שאני גר, יש מעט בעיות עם המנינים.
אני מאד אוהב לקום בשבת בנץ, אבל המניין היחידי שנמצא באזור שלי,
תמיד מתחילים מתפילת עמידה כמה דקות לפני הנץ. מה שיוצא, שאני מתחיל בנץ, ומפסיד תפילת שחרית בציבור.
האם יש פיתרון לדבר?

מכל מיני סיבות, אני לא יכול כרגע להתפלל במנינים היותר מאוחרים.

תודה רבה על התשובה ואשמח למקורות

תשובה:

שלום וברכה

חבל מאוד שכך הם עושים, כדאי לנסות לעורר אותם לכך שהזמן הוא בהנץ החמה וקדם לכן אין להתפלל לכתחילה, אבל כל עוד כך הם עושים, אם אין לך מנין אחר (?) תתפלל איתם אפילו שזה לפני הנץ, ובלבד שברכות קריאת שמע מתפללים אחר זמן משיכיר [52 דק' לפני הנץ].

אמנם אם יש לך הנהגה קבועה בכל יום להתפלל בהנץ החמה, אתה יכול להתפלל אז גם ביחיד.

מקורות:

שו”ת פרי יצחק סימן ב’, אגרות משה ד,ו, מנחת יצחק חלק ט’ סי’ ט’ וי’, וטעמם על פי דברי הב”ח והפרישה בסי’ פ”ט שהתפילה אחרי הנץ היא רק למצווה מן המובחר, ובביה”ל שם ד”ה שיצא כתב שאין למחות ביד הנוהגים להקל כדעתם, ולכן בגוונא שיפסיד תפילה בציבור יכול לסמוך על דעתם. ובאור לציון ח”ב פ”ז אות ג’ היקל אף קודם לזמן זה. ור’ עוד בהליכות שלמה הלכות תפילה פרק ה’ אות י”ג.