ממה מפרישים מעשר כספים?

שאלה:

שלום רב!

יש לי שאלה הלכתית – מוסרית שאני מתחבט בה כבר שני אבל החלטתי שאני חייב לדעת מה דעת התורה בעניין ולהיצמד לזה לחלוטין.
השאלה היא כיצד לנהוג במעשר כספים, אך כדי להבין את המציאות שלי אתאר:
אני זכיתי להתחתן לפני בערך עשור עם אשה מאוד מיוחדת וטובה, ובנוסף, משהוא שלגמרי לא ידעתי – בת למשפחה מאוד מאוד מבוססת.
זכיתי לקבל דירה מדהימה ועוד דירות להשקעה. מה שכן, ציפו ממני להשתלב בעסקי המשפחה (בתפקיד מסחרי שאותו למדתי במיוחד לצורך כך), היום אני מתפרנס כדלהלן:
1. משכורת מעסקי המשפחה, מעסק שאני לא עובד בו אלא מעין ״קצבה״ שכל הבנים/חתנים מקבלים.
2. מזומן שאני יכול למשוך כל חודש לפי צרכי.
3. ריבית שנתית על כסף שהופקד לחברה דרכי הגם שהוא לא כסף שלי אלא הועבר דרכי לצורך כך בדיוק (ענייני מיסוי).
4. הטבות שונות: כל 4 שנים החלפת רכב
5. דלק, טלפונים, על חשבון החברה המשפחתית.

אני יודע שזה נשמע מפנק, אבל זו הסיטואציה שבא אני חי ברוך השם, יש גם צד של נסיונות שכרוך בזה ואני מודה להשם על הטוב ועל מה שנראה לא טוב כאחד.

השאלה שלי היא, אני חייב לתת 10% מכל דולר שאני מקבל משכורת? גם מכסף שאני לוקח מהקופה? מה לגבי ההטבות שאמנם הם לא כסף אבל חוסכות לי הרבה הוצאות? ושאלת השאלות: במשך שנים לא כל כך הקפדתי בנושא לצערי… אמנם נתתי צדקה אבל לא תמיד בדיוק מעשר (עובדה שאני אפילו לא יודע בדיוק מה חייב במעשר), האם אני חייב רטרואקטיבית? אם כן זה יהיה לי ממש קשה כמובן…
החלטתי בעזרת השם להתחזק בזה ולהקפיד כמו שההלכה מצווה אותי.
נספח לשאלה: איזה צדקה נחשבת לעניין מעשר? משולח שמחתן ילדים? מוסד צדקה למשפחות? תמיכה בכולל?
תודה עצומה מראש!

תשובה:

שלום וברכה

ראשית ברכותי שתמיד יהיה שפע ברכה והצלחה בכל מעשי ידיכם, ותזכו לעשות בכספכם רק דברים טובים!

יש לתת מעשר מכל ממון מזומן שאתה מקבל, בין אם הוא מהקופה, בין אם הוא משכורת [מה שרק עובר דרכך לצורך מיסוי ואינו שלך באמת לא צריך להפריש]. מהדלק והטלפון אין צורך להפריש, לא נהגו להפריש ממתנות שאינם ממון ממש.

כל הדברים שציינת טובים לנתינת מעשרות, לכתחילה מיועד מעשר לתמיכה בלומדי תורה עניים.

יש הידור מיוחד שהגר"א הקפיד עליו מאוד, לתת חומש – חמישית מההכנסות לצדקה. אם אתה באמת משופע בממון כדאי לחשוב על האפשרות הזו, היא גם סגולה לעשירות!

חג שמח!

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יישר כח גדול על התשובה, רק אם אפשר גם התייחסות לשאלה של האם עליי לתת גם רטרואקטיבית על שנים שלא כל כך הקפדתי, בתודה מראש!