שימוש במציאה

שאלה:

שלום! האם עפרון חודים שנמצא במקומי בבית מדרש והכרזתי עליו ולא באו לדורשו, מותר בשימוש, בהנחה שאם יבוא לו דורש- אשלם לו תמורת העיפרון או שאחזיר לו אותו? תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

מצא אבדה ולא הצליח לאתר את בעליו, והמציאה הינה דבר שקל לקנותו בשוק, ולא מקפידים הבעלים דוקא על חפץ זה, מותר למוצא לקחת את המציאה לעצמו, ובתנאי שירשום במקום השמור שמצא מציאה ששווה כו"כ, ובמקום פלוני, וכשידרשו בעליו את המציאה יתן לו תמורה כספית.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שולחן ערוך חושן משפט הלכות אבידה ומציאה סימן רסז סעיף כא: "מצא תפילין, שם דמיהן ומניחן עליו מיד, אם ירצה, שדבר מצוי הוא לקנות בכל שעה" ומכאן למדו הפוסקים לכל מציאה שאין מקפידים על החפץ עצמו, יכול למוכרו לעצמו או לאחרים.