כיבוד הורים מכספי מעשרות

שאלה:

מאוד חשוב לי לתת חומש מהרווחים שלי לאימי מורתי ומאידך כתוב שתבוא מארה
האם אני יכול להיפטר מיזה על ידי שאני יפריש את החומש לאחי ואז הוא יתן לאמא שלי וזה כבר לא בתור מעשרות?

תשובה:

שלום וברכה

במרדכי בבא בתרא רמז תרנז מבואר שהמארה שהזכרת היא לאדם עשיר שיכול לפרנס את הוריו משלו, והוא בוחר לתת להם כספי צדקה או מעשר עני, אבל מי שאינו יכול לקחת עליו נטל זה, כמו רוב האנשים היום, אדרבה מצוה גדולה היא לו, לקיים כיבוד הורים בכספי הצדקה, וכבר אמרו חכמים לענין מצות הצדקה שהקרוב קרוב קודם. כלומר יש להקדים את ההורים לשאר עניים. כמובן הכל אמור באופן שהאמא ענייה וניתן לתת לה כספי צדקה, אם האמא אינה ראויה לקבל כספי צדקה גם אתה לא יכול לתת לה מכספים אלו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יישר כוח
    אבל אני שואל כי החפץ חיים בספרו אהבת חסד פרק תשעה עשר כותב ז"ל ואפילו לאביו ואמו מותר לתת אם הוא עני
    הייתי רוצה לדעת מהו גדר של עני
    כי מצד אחד אני רוצה לכתחילה לתת לאימי ולעזור לה כדי שאוכל לחסוך את שאר הכסף ומצד שני לא נראה לי שאני עני ברוך ה'

  2. הכלל הוא, שאם האמא ראויה לקבל צדקה גם מאנשים אחרים, גם אתה יכול לתת לה, אבל אם אינה ראויה לקבל צדקה וב"ה היא מסתדרת, אין לתת לה מכספי מעשר.