דיבור בתפילה ובין תפילה של יד לשל ראש / הוצאה ביום טוב מרשות לרשות

שאלה:

בס"ד

שלום הרב!
יש לי מספר שאלות:
1) אם התחלתי לאכול בשולחן ואז הצטרפו עוד שני אנשים לאכול האם אפשר לזמן?
2) אני נמצא בבית ספר מסורתי ואמרו לי להיוטת אחראי תפילה – וחלק מהאחריות היא להעיר אם מדברים וכו.. ויש צורך להסביר להם. האם מותר בין ברוך שאמר לאחרי תתקבל?
3) הזמנו פיצה ממסעדה יהודית והשליח הוא גוי. האם יש בעיה לקבל את הפיצה?
4) אם אדם דיבר בין תפילין של יד לראש איזו ברכה מברך?
5) יש חלון בבית הכנסת שאני רואה את עצמי משתקף. עד איזה מרחק מותר ועד איזה אסור?
6) האם מותר לטלטל ביום טוב?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

  1. כיון שאכלו יחד חייבים לזמן, ראה שו"ע סי' קצג סעי' ב.
  2. חלילה לדבר במקום שאסור לדבר, צריך לסמן להם, ובמקביל להשקיע זמנים בשיעורים במשך היום ללמד אותם על האיסור לדבר באמצע התפילה.
  3. יש סברא להקל כאשר מדובר בשליח מקצועי העוסק בכך לפרנסתו, שכיון שיש חזקה שאינו פותח חבילות אותן הוא מקבל למשלוח כדי לשמור על אמינותו אין לחשוש שמא החליף את הפיצה. בדומה לכך הובא בשו”ת נחלת שבעה סי’ עה לענין משלוח בשר שנפתח בבית המכס שלא בנוכחות יהודי, וראה עוד בשו”ת תשובות והנהגות ח”ב סי’ שעב לגבי משלוח ברכבת הדואר. אבל זה לא לכתחילה.
  4. למנהג הספרדים מברך על של ראש על מצות, ולמנהג בני אשכנז מברך על של ראש את שתי הברכות. ראה שו"ע סי' כה סעי' ט.
  5. קשה לתת הגדרה, ברור שכאשר אתה רחוק וזה לא נראה כמשתחווה לדמות אין חשש.
  6. מותר להוציא כל דבר שיש בו צורך קצת בשביל יהודי שומר מצוות, והוא שווה לכל נפש, למשל מותר להוציא סידור מחזור טישיו תכשיטים וכדומה, אבל לא תרופות שהם מיועדים רק לחולה. ראה בענין זה בהרחבה בשמירת שבת כהלכתה פרק יט.