קנית ספרי קודש מכספי מעשר

שאלה:

שלום כבוד הרב רציתי לשאול האם מותר לקנות ספרי קודש לשימוש אישי שלי מכספי המעשר שאני צריך להפריש?

תשובה:

שלום רב

באופן עקרוני זה אסור, אבל אם הם יהיו מונחים בבית הכנסת ולא בבית, ונתונים להשאלה לכל דורש – מותר.

מקורות:

רוב הפוסקים התירו לקנות ספרים מכספי מעשר ולהשאיל אותם לאחרים, כיון שיש בכך מצווה (עיין ש”ך יו”ד סי’ רמט סק”ג, ט”ז שם סוף סק”א, ערוך השולחן שם סעיף י, שו”ת באר שבע סי’ עו וספר נחלת שבעה שטרות סי’ ח סוף אות ז).

בזמנינו שהספרים מצויים, וכל אדם יש לו בשכונתו ספרייה עם כל הספרים הנצרכים לו, הקונה ספרים לעצמו, גם אם מסכים להשאיל למי שצריך, כיון שהסיכוי שאדם יבוא לשאול את הספר הוא קטן ביותר, ועל כל פנים השימוש שהוא יעשה בספר הוא עשרת מונים מהשימוש של השואלים, אסור לממן אותם מכספי מעשר.

לכן הרוצה לקנות ספרים מכספי מעשר יפקיד אותם בדרך כלל בבית כנסת וירשום עליהם שהם מותרים בשימוש.