איך מפרישים מעשר כספים?

שאלה:

שלום
אני ובעלי עובדים בחו״ל ואנו רוצים לתת מעשר,כמה שאלות:
1.אנחנו מקבלים כל שבוע משכורת,האם יש צורך לעשר כל שבוע או לחשב את הכל ולעשר פעם בחודש?
2.אנחנו זוג צעיר,אין לנו עדין דירה וכרגע חוסכים לדירה,האם זה שונה מבחינת המעשרות?כמה עלינו להפריש?
3.האם יש לעשר לאחר שמורידים הוצאות(כגון מחיה וכו)או לפני?
4. והאם מבחינת ההלכה אפשר לתת את המעשרות לחתן וכלה?או לבן משפחה קרוב?
סליחה על כל השאלות,אנחנו מאוד רוצים לעשר.
תודה רבה.

תשובה:

שלום רב

  1. חישוב המעשר הוא בעצם חישוב שנתי, ולא דוקא ברגע שהכסף בא לידך, אבל מאוד מומלץ לעשר מיד משתי סיבות: א. שוכחים… ב. מאוד קשה לתת סכום גדול בת אחת, ולפעמים זה יוצא בדיוק בזמן שהכסף נגמר… כשאתה מפריש מיד בשעה שהכסף נכנס זה הכי נוח, והכי מצליח.
  2. כאשר יש לאדם כסף לצרכיו החודשיים באופן רגיל ושוטף והוא אינו חי בחסר, עליו להפריש מעשר כספים, צורך כזה של קניית דירה לא פוטר ממעשר. רק אדם שבגלל תשלומי השכירות והמחייה הכנסתו אינה מספיקה לו והוא מתקשה לגרד את סוף החודש בלי מותרות וכו', פטור ממעשר.
  3. בענין זה נחלקו הדעות, למעשה נקבע להלכה שמחישוב המעשר מנכים רק הוצאות שנעשו לצורך העבודה כמו נסיעות, תשלומי מטפלת וצהרנים לילדים וכדומה. ראו כאן למעט מי שפרסתו דחוקה.
  4. אם מדובר באנשים שנצרכים לכספי הצדקה, בפרט חתן וכלה שבדרך כלל נזקקים לסיוע, מותר בהחלט, ואדרבה, הקרוב קרוב קודם, כלומר בן משפחה קודם לאדם זר כאשר הם במצב דומה.

שיהיה בהצלחה רבה ושפע רב תמיד!