מימון נסיעה להורים מכספי מעשר

שאלה:

שלום.
הורי המזדקנים מתגוררים רחוק ממני (נסיעה של כשעה). לאחרונה הגענו למסקנה שמצבם דורש ביקורים תדירים, אולם איני מחזיק רכב כך שנסיעה אליהם אורכת זמן רב או עולה ביוקר. האם ניתן לממן נסיעה נוחה מכספי מעשר, כדי שאכן אוכל לעשות זאת לעיתים קרובות?
אודה גם על מקורות לתשובה.

תשובה:

שלום רב

למעשה כפי שאני מבין ממך מצות כיבוד הורים מחייבת אותך בביקורים אלו, ואם כן נראה שדינם ככל מצוה שמוטלת עליך בתורת חיוב גמור שלא ניתן לקיימה מכספי מעשר. הכלל הוא שלא ניתן לקיים מכספי מעשר אלא מצוות שאדם לא מחוייב בהן, כמו תרומת סידורים לבית הכנסת וכו'. אבל כאן נראה שיש להמנע. כמו כן יש להעיר, שאף שהכלל בכיבוד הורים הוא שכיבוד אב משל אב ולא משל בן, כאן שהמצוה עצמה אינה עולה כסף אלא ההגעה אליהם היא שעולה, הבן מחוייב בכך ואינו יכול לגלגל את הוצאות הנסיעה על אביו [וממילא על כספי מעשר].

בהצלחה רבה ותזכו למצוות.