דמי תווך כאשר המוכר חזר בו והעלה את המחיר עקב שינוי בנסיבות

חבר בקבוצת רכישה ביקש ממתווך שיפעל למכור את הזכות לדירה במחיר מסויים, והתחייב לשלם דמי תיווך. המתווך פעל במרץ ולאחר חודשיים נמצא רוכש שהסכים לקנות את הזכות במחיר הנ"ל. המתווך ביקש לסגור את העיסקה, אך המוכר חזר בו מהעיסקה בטענה כי במהלך החודשיים נתקבלו היתרי בנייה וכעת לא כדאי לו למכור במחיר הנ"ל. המתווך תובע את שכרו – או לפחות פיצוי הגון – כיון שהוא את חלקו סיים בהצלחה.
הדין עם מי?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

הדין עם המוכר. על תיווך משלמים רק כאשר העסקה יוצאת לפועל. אם המוכר היה חוזר ללא סיבה הוגנת, היה מקום לדון אם הוא חייב לפצות על כך שנתן למתווך לעבוד לשווא (עיין בתשובה כאן). אבל, במקרה זה, המוכר לא פשע בכך שהוא חזר בו ואכן ראוי להעלות את המחיר לאחר שיש היתרי בנייה.