הדלקת נרות חנוכה לאורח במוצאי שבת / הדלקת נרות חנוכה לפני זמן רבינו תם

במוצאי שבתות חנוכה:

1. האם אין בעיה להדליק נרות חנוכה לפני צאת שבת של רבינו תם?
האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בדין זה?

2. האם יוצא ידי חובה אם מדליק בבית אביו מתוקף היותו אורח בשבת ערב חנוכה- למרות שנוסע חזרה ללון בביתו במוצאי שבת? האם יש לקיים סעודה במקום לצורך זה?
האם יש הבדל בין אשכנזים לספרדים בדין זה?

תשובה:

שלום רב

כיון שהמנהג בארץ ישראל הוא כשיטת הגאונים, וההקפדה על זמן רבינו תם אינה אלא לחומרא, במוצאי שבת חנוכה אין להמתין לזמן רבינו תם, אלא להדליק את החנוכיה 40 דק’ לאחר השקיעה, זה בערך 5 דק’ אחרי זמן יציאת השבת שבלוחות השנה. כך הורו הגרי”ש אלישיב והגרש”ז אויערבך. אולם בקהילות שנהגו לעיקר הדין כרבינו תם, כמו בחלק מקהילות החסידים, או בקהילות רבות באירופה, ימתינו לזמן רבינו תם.

במוצאי שבת, אם אתם יושבים שם עוד זמן או סועדים שם מלווה מלכה ושוהים שם זמן ממושך אתם יכולים להדליק שם לכל הדעות. לגבי אדם שחוזר מיד קודם זמן שתכלה רגל מן השוק נחלקו בדינו הפוסקים, בס’ חובת הדר פ”ב הערה סה נקט שיש להדליק בבית, והגרש”ז אויערבך הורה שניתן להדליק במקום האירוח, ונראה שכך נוהגים.