אספו לצדקה והעני נעלם

שלום וברכה
כסף שנאסף למטרת צדקה מסוימת ( עבור זקנה שממש היתה זקוקה לכסף)
אחרי שגמרנו לאסוף את הכסף לא מצאנו שום גורם שקשור לכסף ולא את הזקנה, אין לנו לאיפה להעביר את הכסף, מה עלינו לעשות איתו?

תשובה:

שלום רב

למעשה כיון שאספתם בשבילה היא זכתה בו, אין כל דרך להעביר אותו למישהו אחר. במקרה שיתברר שאכן אין דרך להשיג אותה, יש לצדד ולומר שכל המגבית בטלה, ולפי שעל דעת לא התנדבו, מעיר הדין ניתן יהיה להחסיר את הכסף לאנשים שתרמו, ואם אין דרך לדעת מי תרם וכמה, ינתן הכסף לצדקה דומה.

מקורות:

ראה שו"ע סי' רנג סעי' ז שהביא מחלוקת במקרה שאספו כסף לעני ומת קודם שקיבלו, וההכרעה שם היא שעל דעת כן לא התנדבו, ואם המקרה כאן יהיה דומה שבאופן מוחלט לא ניתו להשיגה לא עכשיו ולא לאחר זמן, לכאורה הוא אותו הדין, שהרי מדובר באומדן דעת התורמים.