כמה פרטים בענין משקים מגולים

בס"ד
שלום רב
האם אסור לשתות או להשתמש במים / תירוש ועוד נוזלים שהיו ללא מכסה ? האם זה אסור רק בשעות הלילה ? כמה שעות מותר שהמים או היין יהיו מגולים ללא מכסה ?
האם נוזל שעמד ללא מכסה שעות רבות הוא טמא ויש להימנע מלגעת / לשתות אותו ?
תודה.

תשובה:

שלום רב,

ראשית יש לדעת, שהעיקר להלכה שבזמנינו שנחשים אינם מצויים בבתים אין חשש של משקין מגולים [ורק לענין קידוש ושאר כוס של ברכה מקפידים בזה, וכפי שפסק השולחן ערוך ביו”ד סי’ קטז סעיף א. אמנם, ידועה שיטת הגר”א שמחמיר בזה גם לזמנינו, וכן הביא הפתחי תשובה שם בשם השל”ה ששומר נפשו ירחק מזה, ומכל מקום בכל מקרה של ספק וכדומה ודאי יש לסמוך על הכרעת השו”ע. ולכן, אף שבכף החיים שם אות ז’ הביא מדברי רבים מהפוסקים שיש לחשוש גם למשקה שהיה מגולה ביום בלי שראו אותו, לא נהגו להחמיר בזה אא”כ היה מגולה בלילה. לכן נראה שגם בזמן שעדיין ערים בבית אין לחשוש.

עוד נוסיף שדין משקין מגולים נוהג רק בדבש מים חלב ושום כתוש, ראה פרישה סי’ קטז שנתן בזה סימן “דמיח”ש חש”, כלומר אין לחשוש אלא לראשי תיבות אלו של “דמיח”ש הכולל את המשקין האמורים

הצטרף לדיון

תגובה 1