ספק חמץ שלא נמכר לגוי

שלום, רציתי לשאול לגבי מוצרים שאינם חמץ גמור אך אינם כשרים לפסח, כמו מוצרי אפיה למיניהם, חומץ, שמן וכדו. במידה ולא נמכרו לגוי בפסח, האם מותרים בשימוש או שנחשבים כחמץ שעבר עליו הפסח?

תשובה:

שלום רב

מה שאינו חמץ או אפילו רק ספק אם יש בו תערובת חמץ [עמילנים וכדומה], אין איסור להשתמש בו לאחר הפסח, אף שבפסח עצמו נמנעים כמובן מהשימוש בו. כאשר אין חמץ אין שאלה, וגם בספק הרי הוא ספק דרבנן ובדרך כלל החמץ גם בטל ברוב או בשישים, אלא שבפסח עצמו הוא אסור אפילו במשהו.

להבא יש למכור כל מה שיש בו ספק!

ראה עוד כאן מאמרו של הרב זריצקי על פירוט המוצרים שאין בהם חשש חמץ.

לגבי חמץ גמור שנמצא מיד לאחר הפסח ויש ספק אם היה של יהודי או של גוי יש בזה כמה חילוקי דינים ויש שהחמירו בזה במקום ספק, ראה שו"ע סי' תמט ומשנה ברורה שם ס"ק ה ובשער הציון שם. ומכל מקום במקרים שהזכרת אין מקום לחשש.