תפילת ערבית מוקדמת ביו"ט שני – לבני חו"ל ולבני ארץ ישראל

האם מותר להתפלל תפילת ערבית של יום טוב שני (של גלויות) מפלג המנחה בסוף יום טוב ראשון? זה אומר כמובן להדליק נרות ולומר קידוש ביום?
האם הדין שונה בראש השנה משאר יום טוב?

ומה הדין לגבי בן ארץ הנמצא בחו"ל, שלגביו זה תפילת מוצאי יו"ט – האם יכול גם הוא להתפלל עם הציבור מבעוד יום?

אשמח גם לקבל מקורות לתשובות הנ"ל.
תודה

תשובה:

שלום רב,

א. לגבי הקדמת תפילת ערבית של יום טוב שני לבני חו"ל, יש מקום להסתפק אם מותר להקדים או לא

ב. כנ"ל לבין ארץ ישראל אסור להקדים.

מקורות:

הט”ז הסתפק בסי’ תרסח אם ניתן להקדים ולהתפלל בשמיני עצרת, משום שע”י קבלת החג הוא מוציא את חג הסוכות. ולפי זה כתב בשו”ת להורות נתן (ח”ה סי’ יג – יז) שלא להתפלל מוקדם ביו”ט שחל במוצאי שבת. משום שע”י שהוא מקבל על עצמו קדושת יום טוב הוא מוציא את קדושת השבת שהיא חשובה יותר. ואם כך, לכאורה גם במקרה האמור, ע”י קבלת יום טוב שני הוא מוציא את קדושת יום טוב הראשון שהוא חשוב יותר, שהרי הוא מדאורייתא.
אלא שבח”ט (סי’ ס’) שב ודן בנושא, ושם לא קבע מסמרות בנידון, וז”ל:
“ולפי”ז יוצא שביו”ט שני שהוא קיל מיו”ט ראשון אין מקום לקבל יו”ט מבעוד יום. ברם באמת אין זה מן ההכרח די”ל דדוקא ביו”ט אחר השבת אין להקדים דכיון דביו”ט שחל במוצ”ש מבדילין בתפלה ועל הכום וא”כ לא יתכן להבדיל לכתחלה על השבת בעוד שהשבת לא יצאה משא”כ ביו”ט שני שאין אומרים נוסח של הבדלה בתפלה ובכוס י”ל דליכא שום ריעותא אם הוא מתפלל ומקדש מבעוד יום והנה זה ענין נכבד שצריך לעיין בו אולם לרגל היותי עמום הטרדא ואינני מופנה כעת משום צד לכן לא אוכל להתבונן בזה ואי”ה בלנ”ד עוד חזון למועד”.