שימוש בצמר גפן לחיטוי פצעים בשבת

שלום וברכה
האם מותר להספיג צמר גפן באלכוהול בשבת לטיפול בתינוק בן שבועיים?
תודה רבה

תשובה:

למעשה בשימוש בצמר גפן בשבת יש שתי בעיות: בעיה אחת היא עצם תלישתו מהחבילה שיש חוששים בה למלאכת קורע, ולכן באופנים שמותר להשתמש ראוי לתלוש מבעוד יום חתיכות בגודל הרצוי.

הבעיה השניה היא הספגתו באלכוהול שיש בה משום מלאכת סוחט. לכן, במקום להספיג את האלכוהול בצמר גפן יש לתת ביד מהאלכוהול על גוף התינוק, ואז אפשר לנגב או למרוח קלות על גוף התינוק באותו צמר גפן תלוש שהכנו ביום שישי.

מזל טוב ושבת שלום!

מקורות:

על תלישת חתיכות צמר גפן בשבת, ראה ס' מנחה נכונה מלאכת הפוצע שו"ת צור יעקב סי' קנב, ובבושם מרדכי שם שיש בכך חשש איסור דאורייתא, אמנם, הגרש"ז אויערבך צידד להקל בכך כמובא בשמירת שבת כהלכתה פרק לה הערה נ משום שסבר שהפרדת נימים אינה נחשב קורע ומה שנקרעים נימים דקים אגב ההפרדה, אינו נחשב כקורע ממש כיון שהם דקים כקורי עכביש ובנקל נקרעים [הקושי היחסי נובע מכמותם, אבל כל אחד בנפרד נקרע בנקל] אלא שציין שמנהג העולם להחמיר.

אגב הכנת כעין פתילות מצמר גפן אסורה בשבת לכל הדעות, כמבואר במשנה ברורה סי' שכח ס"ק קנב.

על העצה בענין חשש סוחט ראה שמירת שבת כהלכתה שם סעיף יב.