הדלקת נרות שבת בבית החולים

שלום
אישה שבבית החולים (יולדות) ומדליקה בחדר האוכל, צריכה להדליק עם ברכה או בלי?
האם מוציאה את בני הבית י"ח?

תשובה:

שלום רב

ראשית, היא אינה מוציאה את בני הבית ידי חובתם, כיון שזהו אינו מקום ההדלקה בשבילם [מצוה זו אינה מוטלת על האשה לבד אלא על כל בני הבית אלא שהיא עושה בשליחותם]. ממילא, אם אינה יכולה להדליק בבית חולים מאיזו סיבה היא יוצאת ידי חובה בהדלקת בני הבית, כיון שהוא מקום הדלקה גם בשבילה [לכתחילה עליה להדליק בבית החולים במקום שתאכל את סעודתה, אולם בדיעבד יוצאת היא ידי חובה בהדלקתם], ואם הבעל אינו מדליק עבורה נרות בביתם והיא אינה יכולה להדליק, עליה להשתתף [קודם שבת] ברכישת הנרות הציבוריים שבבית החולים, על ידי נתינת פרוטה. כאשר היא יכולה להדליק, לא תעשה זאת במקום שאינו משמש אותה כמו על שדלפק האחיות, אלא או בחדרה או אם היא אוכלת בחדר האוכל תדליק שם. אשה ספרדיה לא תברך על ההדלקה שם אם כבר היו אחרות שהדליקו לפניה, אלא תשמע את הברכה מחברתה ותכוין לצאת ידי חובה ממנה, כיון שמנהג בני ספרד שלא מברכים על תוספת אורה. בנות אשכנז יכולות לברך.

מקורות:

ראה שולחן ערוך ומשנה ברורה או"ח סי' רסג סעי' ב – ז.