שליח להעביר כסף למוסד רוצה לעכב את הכסף בגלל חוב שלא שולם

בס"ד
עבדתי במוסד תורני גני ילדים, חייבים לי 20000 ש"ח. המנהל בעל המוסד הוברר כנוכל וחייב המון כספים ולכן עזב את העיר בשל הנושים הרבים.
כרגע נתבקשתי ע"י אדם להעביר למוסד 1000 ש"ח.
הכסף אצלי. שאלתי: האם אני יכול לקחתו לעצמי ולקזז מהחוב, או עלי לתת אותו למוסד?

תשובה:

שלום רב,

מצד הדין הנך רשאי לקחת את הכסף לעצמך (ככל שאין לזה ששלח את הכסף טענות). אבל אני מציע לדווח על כסף זה להנהלה ולומר להם שהנך מעכב כסף זה עד שיסודר החוב שחייבים לך ולא לקחת כסף עבור החוב 'מתחת לשולחן'.

מקורות:

עיין שו"ע חו"מ סי' קכה סעיף ג שאם אין לזה שהכסף נשלח אליו טענות על עצם קיומו של החוב לשליח, אינו יכול לבוא בטענות על זה ששלח את הכסף שהכסף לא הגיע אליו.
הקצות בסי' ד מביא בשם הזוהר הקד' שאסור לתפוס פיקדון עבור חוב, שלא לפגוע באימון שניתן לו. אבל במקרה זה, מי שנתן אימון הוא זה ששלח את הכסף, ואם לא אכפת לו אין איסור מצד הזוהר.