לתרומות לחץ כאן

תות שדה STRAWBERRIES

הנגיעות

מוחזק בנגיעות גבוהה ואין לאוכלו ללא ניקוי ובדיקה יסודיים.1

תיאור הנגיעות

תות שדה גדל על שיח ירוק, וחרקים רבים נמשכים הן לשיח והן לעלה הגביע  הירוק של הפרי מחמת צבעם הירוק2, (תמונה 399), ומהם עוברים לפרי עצמו.

החרקים אינם גורמים לפרי נזק ניכר לעין, ולכן גם תותים מטיב מעולה ובעלי מראה נאה, מוחזקים בנגיעות גבוהה.

התות נאסף ונמכר בתפזורת, וכך חרקים וזבובונים נמעכים ונצמדים אליהם.

 

הנגיעות העיקרית:

1.  כנימות עלה. זבובונים קטנים צהובים-ירקרקים, שאורכם נע בין חצי מילימטר לשני מילימטרים. מבנה גופם דומה לגרגר זעיר של תות. הכנימות נמשכות בעיקר לעלה־הגביע הירוק של התות ומצויות על צדו העליון והתחתון של העלה וגם על הפרי עצמו, (תמונות 23, 37, 38, 400).

הכנימות מַשילות את עורן ומותירות על הפרי את הנשל (העור), הנראה כעין חוטים לבנים. הכנימות המתות נראות כלכלוך קטן לבן או אפור. הן נדבקות לפרי, סופגות את לחותו וקשה להבחין בהן, למרות שגופן נותר שלם, (תמונות 399, 401).

2.  אקריות. יצורים זעירים ביותר, שגודלם כשליש מילימטר בלבד. צבעם לבן או חום-אדמדם, ובמבט שטחי הם נראים כגרגרי חול. מחמת גודלם הזעיר וצבעם הזהה לפרי קשה להבחין בהם3, (תמונות 64, 74).

3.  תריפסים. חרקים קטנים צהובים מוארכים ופחוסים שאורכם חצי מילימטר עד מילימטר אחד, (תמונות 403א, 403ב). מצויים בצדו החיצוני של התות ומתחבאים מתחת לגרגרי התות וקשה להסירם, (תמונות 403ג-403 ו). לאחרונה התרבתה נגיעות זו והם מצויים בתותים מרוב ארצות העולם.

4.  זבובי תסיסה. זבובונים נמשכים לפרי ונצמדים אליו, (תמונות 255א, 255ב). הם מטילים את ביציהם על הפרי ורימות הבוקעות מהביצים עלולות לחדור לתוך הפרי.

5.  רימות וזחלים. רימת זבוב שצבעה לבן או זחל עש שצבעו ירוק־חום עלולים להימצא לעתים רחוקות על הפרי, (תמונה 404ב). לעתים נדירות הזחל חודר לתוך הפרי. במקום חדירת הזחל, הפרי עלול להיות ממוסמס, (תמונה 404א).

6.  פסוקאים. התות נגוע לעתים על ידי פסוקאים – חרקים אפורים שאורכם חצי מילימטר עד שתים. הפסוקאים מצויים בעיקר מתחת לעלה הירוק של התות, (תמונה 48, 398).

בפרי "סדוק" [שיש בו כעין חריץ עמוק, (תמונה 408)], אם החריץ מגיע עד לחללו הפנימי של הפרי, עלולים חרקים קטנים לחדור דרכו לתוך הפרי.

שינוי צבע הפרי, כגון: איזורים לבנים או ירוקים, אינו סימן לנגיעות.

הבדיקה

 

צידו החיצוני של תות השדה מכוסה גרגרים, שערות ושקעים קטנים; כמו־כן מכוסה חלק מהפרי על־ידי עלה הגביע הירוק, כל אלו מהווים הסוואה ומקום מיסתור לחרקים.

הפרי משווק כשהוא לח ורך וחרקים נצמדים אליו.

גודלם המזערי של החרקים, הידמותם לגרגרי התות והיצמדותם אליו, מקשים על ההבחנה. לכן בדיקה חזותית אינה יעילה,4 ויש צורך בניקוי יסודי של הפרי, אשר יבטיח את הרחקת כל החרקים.

שלב א. הכנת הפרי לניקוי

1.   רצוי לקנות תות שדה מטיב מעולה בעל מבנה יפה ומוצק – ללא חריצים וקפלים.5

2.   כאמור, חלק מהחרקים מתרכזים באיזור העלה הירוק (על צדו העליון והתחתון ועל חלק הפרי שמתחתיו), לכן יש לחתוך בסכין חדה את העלה הירוק יחד עם שכבה דקה של הפרי שמתחתיו (כמילימטר מעובי הפרי)6, (תמונות 405, 406). [תלישת העלה גורמת להיווצרות חלל בפרי, שיפריע לניקוי7], (תמונה 407).

3.   תותים עם חריץ – כעין סדק עמוק (תמונה 408), עם נקב (תמונה 409), או עם קפל בפרי – מסירים מהם בסכין8 את האיזור הפגום, (תמונה 410).

אם החריץ עמוק ומגיע עד לחללו הפנימי של הפרי, חוצים את הפרי ובודקים אם חרקים חדרו לחלל הפנימי.

4.   בפרי ממוסמס, מסירים את האיזור הפגום וחוצים את הפרי, היות ולעתים עלול לחדור זחל לתוך הפרי, (תמונה 404א).

שלב ב. ניקוי

 

אופן א. אם רוצים להשתמש בתותים טחונים או לבשל אותם.

1.   משרים את התותים בקערה עם "מי ניקוי" [מים עם מעט נוזל לניקוי] למשך כשלוש דקות9, (תמונות 412, 413).

2.   מנענעים את התותים בתוך מי ההשריה בתנועות יד סיבוביות עדינות, (תמונה 414).

3.   שוטפים היטב את התותים בזרם מים חזק, באופן זה:

מחזיקים בכפות הידיים חופן של תותים (כ-6-10 פירות), ושוטפים אותם היטב תחת זרם מים חזק תוך כדי הפיכתם מצד לצד, כדי שהמים ישטפו כל פרי מכל צדדיו. חוזרים על הפעולה עם כל כמות התותים, (תמונה 415).

4.   חוזרים על הניקוי והשטיפה (פעולות 1-3) פעמיים נוספות, בסך הכל שלוש פעמים.

5.   לאחר השטיפות טוחנים דק את התותים, (כגון בבלנדר) או מבשלים אותם, (כגון לריבה).

ניתן לשטוף בעזרת מסננת מטבח בעלת נקבים גדולים, כגון מסננת איטריות. בכל פעם שוטפים כמאה-מאתים גרם תותים תוך כדי הפיכתם לכל הצדדים.10

אופן ב. אם רוצים לאכול את התותים כמו שהם (לא טחונים ולא מבושלים).

קולפים בסכין שכבה דקה מכל תות, מכל צדדיו (תמונה 416), ושוטפים את הפירות הקלופים תחת זרם מים.

סיכום בדיקת תות שדה

1.  קונים תות מוצק ובעל מבנה יפה.

2.
חותכים את העלה הירוק עם מילימטר מהפרי וכן קפלים, סדקים ופגמים.

3.  משרים את התותים ב"מי ניקוי" למשך כשלוש דקות.

4.  שוטפים היטב את התותים תחת זרם מים חזק.

5.  חוזרים על ההשריה והשטיפות שלוש פעמים.

6.  טוחנים או מבשלים את התותים.

מוצרי תות שדה                 STRAWBERRY PRODUCTS

מוצרים המכילים11 תות שדה טחון

כגון: ריבה מפרי טחון, גלידה המכילה פרי טחון, משקאות עם מחית מהפרי ("נקטר"), פרי סחוט טרי וכדומה, המיוצרים תחת השגחה "מהדרין".

מותרים ללא בדיקה.12, 13

מוצרים המכילים תות שדה שלם או חתוך

שעברו תהליכי בישול

כגון: ריבה מפרי שלם (קונפיטורה), יוגורט המכיל פרי, גלידה המכילה פרי, מלית למילוי עוגה וכדומה.

מותרים, במידה והוסרו עלי הכותרת מהתותים והם עברו תהליך שטיפה יסודי תחת השגחה מהודרת.13, 14

תות שדה קפוא

מותר להשתמש בתות קפוא המשווק תחת השגחה מהודרת, המקפידה על נקיון יסודי של התותים לאחר טחינתו או בישולו.15

תות שדה מיובש עם סוכר

תות שדה מיובש עם סוכר, כעין ממתק, בחזקת נקי ואינו טעון בדיקה.16

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל