תערובות טבל בחולין

לכבוד הרבנים, עישרתי לימונים כפי ההלכה ושוב נמצא לימון טבל, שלא היה בדעתי עליו כי לא היה לפני, והתערבב עם השאר, מה צריך לעשות, ואין לי כעת עוד לימונים טבל? תודה מראש

תשובה:

שלום רב.

יש לקחת לימון אחד מתוך התערובת ולהוציאו ולהפריש עליו בנפרד מתוכו, ומלבד זאת יש להפריש תרומת מעשר מתוך הפירות המתוקנים ולהוציאו לחוץ [1 חלקי  100],  ולקרוא שם למעשר על אותם חולים כפי הנוסח הרגיל בלא להפריש מהם בפועל.

מקורות:

ראה רמב"ם הל' מעשר פ"ח הל' ב – ג. הטעם לכך, הוא משום שמין במינו אינו בטל, ומה שמפסיד עוד תרומת מעשר הוא מתקנת חכמים כדי שלא יראה שאוכל תרומת מעשר. ראה דרך אמונה שם ס"ק יד.