עשיית מלאכה לאחר הדלקת נרות

שלום וברכה לכבוד הרב. אם אדם שולח לי הודעה 10 דקות אחרי זמן הדלקת נרות האם זה יהיה מותר? האם מותר לעשות מלאכה לאחר הדלקת נרות?

תשובה:

זמן הדלקת נרות בירושלים ובפתח תקוה הוא ארבעים דק' לפני השקיעה. לכן, מי שלא קיבל עדיין שבת רשאי לכתחילה לקבל הודעה באותה שעה. במשנה ברורה מבואר שלכתחילה יש לקבל את השבת 20 דק' לפני השקיעה, לחשוש לשיטת ספר היראים שסובר שזמן בין השמשות שהוא ספק לילה הוא 18 דק' לפני השקיעה. אולם, בשאר מקומות המנהג הוא להדליק נרות 20 דק' לפני השקיעה, ובמקומות אלו, אף שמעיקר הדין מותר לקבל הודעה 10 דק' לאחר מכן, כיון שעוד לא שקעה השמש ויש גם מעט זמן לתוספת שבת, לכתחילה יש להמנע מכך מאוד משלוש סיבות: א. לחשוש לדעת היראים הנ"ל. ב. יש סוברים שתוספת שבת צריכה להיות זמן ניכר, ובמשנה ברורה מבואר שלדעתם השיעור הוא כרבע שעה. ג. חישובי הזמנים בלוחות אינם מדוייקים כל כך ויש בזה שיטות שונות. והואיל ושבת היא מצוה דאורייתא יש להקפיד היטב על כל דיניה ודקדוקיה.

זכות השבת תעמוד לנו לאורך ימים!

שבת שלום.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' רסא.