כמה שאלות בשמות פרק ג'

לרב שלום אשמח אם כבד הרב יוכל לענות לי על מספר שאלות שלא הבנתי גם אחרי עיון במפרשים:
1.כאשר ה' מתאר למשה את הסבל של עמ"י הוא אומר למשה "ראה ראיתי" מדוע יש כפילות בפועל?
2.מדוע לא כתוב במפורש בתחילת פרק ג' בספר שמות לאיזה ארץ ה' יביא את עמ"י הוא רק אומר לארץ זבת חלב וכו' מדוע אין ה' אומר את שמה של הארץ?
3.מדוע יש חזרה על תיאור הסבל של עמ"י במצרים ,ה' בפרק ג' פסוק ז' מתאר למשה על הסבל ושלושה פסוקים אחרי לפני שהוא ממנה את משה לשליחות ה' חוזר שוב פעם על הסבל ,מדוע יש חזרה?
תודה רבה על העזרה.

תשובה:

שלום רב.

1. כמה אפשרויות נאמרו במדרשים לביאור כפילות זו, א' שמאחר שהיו משקיעים את בניהם במים היו חוזרים וכובשים אותם בבנין. ב' ראיה אחת שהיו הורגין את ישראל והיה פרעה רוחץ בדמם, ואחת שהיו שמים את התינוקות במקום לבנים. ג' ראה בכל דור ראיתי בכל דור.

2. שמה של ארץ ישראל לא מוזכר בתורה אף פעם כ'ארץ ישראל' אלא כ'ארץ כנען' או 'ארץ הכנעני', וגם כאן הזכיר הכתוב לאחר שאמר 'ארץ זבת חלב ודבש' אמר 'אל מקום הכנעני'. והמפרשים ביארו מפני מה כאן קרא לזה 'מקום הכנעני' ולא 'ארץ הכנעני' כבמקומות אחרים, וכתב הרמב"ן שבא לומר שעם ישראל יהיה במקום הכנעני ולא יחד עמם כשם שהיו אבותיהם.

3. הרמב"ן עומד על שאלה זו, וכותב שבפעם השניה אמר הקב"ה שעתה הגיעה צעקתם עד כסא הכבוד.