שאלות בענייני זכויות יוצרים

שלום רב, אני עוסק בכמה תחומים במקצועות המחשב ואלו שאלותיי:
1. האם מותר להשתמש בתמונות כל סוג של עבודת גרפיקה כגון כפתור וכו' שנמצאים באתרי אינטרנט ולא כתוב עליהם זכויות יוצרים.
2. האם ניתן לקחת תמונה עם זכויות לעבד אותה או לקחת רק חלק ממנה ולהפוך אותה למשהוא אחר?
3. האם אפשר להתקין ללקוח ווידוס לא חוקי?
4. האם לקוח שנותן לי מחשב לתיקון ויש עליו מערכת לא חוקית של ווינדוס מותר לי לתקנו?
אשמח לתשובות מעמיקות בעינינים הנ"ל. תודה מראש.

תשובה:

שלום רב,

1. לפי החוק (סעיף 11) אסור להעתיק חלק מהותי מיצירה, קשה לקבוע מסמרות מה בדיוק מוגדר כחלק מהותי, הדבר נתון לפי שיקול דעת. אבל אם לפי החוק אסור, אסור גם לפי ההלכה.
2. השאלה היא אם החלק שיישאר מקורי ולא ישתנה יהיה מוגדר כחלק מהותי מהיצירה, וכנ"ל.
3. הגרי"ש אלישיב שליט"א אוסר.
4. מותר לתקן.

מקורות:

1-2. כן דעת הגרמ"מ שפרן שליט"א, שהחוק הוא המודד למקובל בעולם. עיין עלון המשפט גליון 39.
3. עיין ספר משנת זכויות היוצר עמוד קטו והלאה.
4. אין איסור להיות מסייע כשהאיסור לא מפורש בפוסקים.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שלום שוב, אם כך, שמותר בגלל שהתוכנה מותקנת כבר, אז האם כשבא אליי לקוח וצריך לפרמט את המחשב ולהתקין שוב ווינדוס, האם בגלל שכבר היה מותקן גם מותר להתקין שוב?