טבעונות בהלכה

שאלה:

בס"ד
שבוע טוב, פורים שמח.
האם אישה חרדית יכולה לבחור להימנע מבשר, עוף ודגים מטעמי אהבה וחמלה לבעלי חיים?
האם יכולה לוותר על אכילת כל סוגי הבשר מבחינה הלכתית, שזה אומר אי אכילת בשר בשבת, חג, וכל סעודות המצווה במהלך השנה?
תודה מראש.

תשובה:

שלום וברכה

טבעוני מסיבת צער בעלי חיים, ודאי שאינו ראוי, ונוגד את דרך התורה. בורא עולם שברא גם את החיות והעופות התיר לנו לאכול את הבהמות וכו’, יסד עבורנו כמה וכמה מצוות שתלויות בהריגת בהמות כמו קרבנות ועוד. ואנו נבוא ונאמר, לא, אנו לא אוכלים כי זה צער בעלי חיים??
אולם מותר לאדם להיות טבעוני מסיבות בריאותיות ואין בכך פסול. יתרה מזו בסעודת שבת וחג, אף שיש מצווה לאכול בשר, כתב בשו”ת אור לציון (ח”ב סי’ כא אות ג’): “ומי שרגיל לאכול מאכלים צמחוניים בלבד כיון שאינו מתכוין להתענות מבשר ויין רשאי לעשות כן גם בשבת וה”ה למי שאינו מתענג מבשר ויין שאינו חייב בהם ורשאי לאכול מאכלים אחרים”. כלומר בסעודת שבת שהענין הוא עונג, אדם שאצלו יותר עונג ותחושה טובה יותר דוקא צמחוני – רשאי לעשות זאת.

הכל לפי הכוונה. גם מי שסבור שהיום לא מתנהגים נכון לבהמות כמו בעבר, זה גם לא סותר את עקרונות היהדות.

פורים שמח.